Wijziging onderhoudsbijdrage na EOT

Wijziging van de bij EOT afgesproken onderhoudsbijdrage

Wanneer kan een in de EOT afgesproken onderhoudsbijdrage voor de kinderen na de EOT wijzigen?

Grosso modo kan men een herziening van de oorspronkelijke afspraken op drie manieren bekomen.

  • De eerste, evidente grondslag tot wijziging is het onderling akkoord. Ouders kunnen de onderhoudsbijdrage in onderling akkoord aanpassen. Het is dan wel aan te raden dat zij deze wijziging op papier zetten en motiveren. Lees meer over het belang van deze schriftelijke bevestiging naar aanleiding van recente Cassatierechtspraak.
  • De ouders kunnen op voorhand bepaalde wijzigingsmogelijkheden voorzien in hun initiële overeenkomst. Een rechter moet deze herzieningsclausules respecteren.
  • Tot slot kan één van de ouders, die van oordeel is dat de onderhoudsbijdrage voor de kinderen moet worden aangepast, zich tot de rechtbank wenden op grond van artikel 1288, tweede lid, Ger.W.  Indien die ouder kan aantonen dat er nieuwe omstandigheden zijn, buiten de wil van de partijen die hun toestand of die van de kinderen ingrijpend wijzigen, kan de rechtbank een gewijzigde onderhoudsbijdrage voor de kinderen vaststellen. 
portret

Wij zijn Vera en Nele. Twee enthousiaste juridische experts die hun jarenlange ervaring en kennis met jou willen delen. Als gepassioneerde professionals hebben we een diepgewortelde passie voor het scheidingsrecht en streven we ernaar om anderen te helpen in hun cariëre.

Naast het advies in deze Blog organiseren we opleidingen, bieden we modeldocumenten aan en voorzien hulpmiddelen om te groeien als scheidingsprofessional.

Vergelijkbare berichten