Fiscaal co-ouderschap in nieuw samengesteld gezin
Wat is de impact van de keuze voor fiscaal co-ouderschap wanneer een ouder vervolgens een nieuw samengesteld gezin gaat vormen?
Fiscaal co-ouderschap
Het fiscaal co-ouderschap verdeelt het belastingvoordeel voor kinderen ten laste gelijkmatig tussen de beide ouders. De toepassingsvoorwaarden voor fiscaal co-ouderschap, zijn de volgende:
– Het moet gaan om kinderen die nog ten laste zijn.
– De huisvesting van de kinderen moet gelijkmatig tussen beide ouders zijn verdeeld (én dit moet zo vermeld staan in de EOT of geregistreerde overeenkomst).
– In de overeenkomst moet uitdrukkelijk worden bepaald dat de ouders de verhoging van de belastingvrije som tussen hen beide willen verdelen overeenkomstig dit statuut van fiscaal co-ouderschap.
– Er worden geen onderhoudsgelden afgetrokken in voordeel van de kinderen.
Blijft een ouder na de scheiding alleenstaande, dan verhoogt de belastingvrije som overigens nog. Dat geldt zo voor elk van de ouders en is dus niet beperkt tot één van hen.
Ouders die op gelijke wijze instaan voor de zorg van hun kinderen hebben hierdoor ook de mogelijkheid om de daarmee gerelateerde fiscale voordelen gelijk onder hen te verdelen. Het systeem is eerlijk en eenvoudig.
Nieuw samengestelde gezinnen
Maar is dit wel (altijd) zo? Wat als beide ouders in hun nieuwe gezin nog kinderen hebben voor wie ze onderhoudsplichtig zijn. Hoe zit het dan?
Bij de wettelijke toepassing van fiscaal co-ouderschap worden voor de fiscus de betrokken kinderen nog altijd geacht ten laste te zijn van één van beide ouders (daar waar ze hun fiscale woonplaats hebben). De helft van de toeslag die deze ouder heeft, wordt toegekend aan de andere ouder bij wie de gemeenschappelijke kinderen hun fiscale woonplaats niet hebben. Dat fiscaal voordeel wordt toegevoegd aan de andere belastingvrije sommen die de tweede ouder zou hebben.
En daar zit dus de kiem van het probleem. Want wat betekent deze regeling concreet?
Wel, laat ons het gezin van Jan en Mia erbij halen. Jan en Mia hebben samen twee kinderen, Karel en Lies waarvoor zij het fiscaal co-ouderschap afspraken
Mia heeft nog een kind met haar nieuwe partner en ook Jan heeft nog een kind met zijn nieuwe partner. De gezamenlijke kinderen hebben hun fiscale woonplaats bij Mia.
Wat betekent dat voor het fiscaal voordeel?
Voor het inkomstenjaar 2025 (aanslagjaar 2026) betekent dit voor Jan en Mia:
Mia heeft 3 kinderen ten laste. Er zijn namelijk 3 kinderen die hun fiscale woonplaats bij Mia hebben. Daardoor heeft ze 11.440 euro belastingvrije sommen. Van dit bedrag moet ze een deel afstaan aan Jan, namelijk voor hun twee gezamenlijke kinderen: 2 kinderen ten laste (co-ouderschap) = 5.110 euro/2= 2.555 euro. Het saldo van haar belastingvrije som bedraagt: 8.885 euro (11.440 euro – 2.555 euro).
Jan heeft één kind ten laste. Er is namelijk slechts één kind dat zijn fiscale woonplaats bij hem heeft. Daardoor heeft hij 1.980 euro belastingvrije som. Bij dit bedrag moet nog de helft die hij ontvangt via Mia voor hun twee gezamenlijke kinderen worden toegevoegd, namelijk 2.555 euro. Zijn totale belastingvrije som (voor kinderen ten laste) bedraagt 4.535 euro (1.980 euro + 2.555 euro).
De doelstelling om een gelijkwaardig fiscaal systeem te hebben voor elke ouder is hier dus niet behaald.
Op zich hoeft dit geen probleem te zijn. Ouders kunnen hierover vooraf afspraken maken. Ze moeten wel vooraf weten van dit effect van het fiscaal co-ouderschap. Als scheidingsprofessional brengen we deze informatie aan zodat de cliënten met kennis van zaken kunnen beslissen.
Update belastingvrije sommen
Tot slot, hierbij graag de nieuwe bedragen voor de belastingvrije sommen 2025 (ASJ 2026):
De basisbelastingvrije som die elke burger geniet, bedraagt 10.910 euro
Daarbij komen de volgende toeslagen indien men kinderen ten laste heeft:
• 1 kind ten laste 1.980 euro
• 2 kinderen ten laste 5.110 euro
• 3 kinderen ten laste 11.440 euro
• 4 kinderen ten laste 18.510 euro
• supplement per kind na het 4e kind: 7.070 euro
Een kind met een handicap wordt voor de toeslag op de belastingvrije som beschouwd als twee kinderen ten laste.
Voor elk kind dat jonger is dan 3 jaar en waarvoor geen uitgaven voor kinderoppas afgetrokken worden, is er een extra belastingvrije som van 740 euro voorzien.
Wij zijn Vera en Nele. Twee enthousiaste juridische experts die hun jarenlange ervaring en kennis met jou willen delen. Als gepassioneerde professionals hebben we een diepgewortelde passie voor het scheidingsrecht en streven we ernaar om anderen te helpen in hun cariëre.
Naast het advies in deze Blog organiseren we opleidingen, bieden we modeldocumenten aan en voorzien hulpmiddelen om te groeien als scheidingsprofessional.