sigmund-OV44gxH71DU-unsplash

motivering van onderhoudsbijdragen in de EOT

De motivering van onderhoudsbijdragen in de EOT-overeenkomst

Een van de uitdagingen voorĀ scheidingsprofessionalsĀ is het motiveren van de afgesproken onderhoudsbijdrage voor de kinderen aan de hand van de verschillende parameters van artikel 1321 Ger.W. Deze bepaling is van dwingend recht. De EOT moet dus de motivering bevatten.

Artikel 1321 Ger.W. bevat acht parameters (criteria zo men wil) waarmee rekening moet worden gehouden bij het berekenen van de onderhoudsbijdrage:

1) de aard en het bedrag van deĀ middelenĀ van elk van de oudersĀ 

2) de gewone kosten waaruit het budget voor het kind is samengesteld en de manier waarop die kosten werden begroot 

3) de buitengewone kosten

4) de verblijfsregeling 

5) het groeipakket, sociale en fiscale voordelen 

6) het vruchtgenot van de goederen van het kind 

7)het aandeel van elke ouder in de tenlasteneming van de kosten en desgevallend de onderhoudsbijdrage die op basis daarvan is vastgesteld 

8) bijzondere omstandigheden 

Motiveringsplicht van de rechter

Bij een gerechtelijke procedure tot echtscheiding (EOO) (en bij uitbreiding ook in alle gerechtelijke procedures tot vaststelling van onderhoudsbijdragen) moet de familierechterĀ alleĀ parameters correct in overweging nemen om tot een bepaald bedrag aan onderhoudsgeld voor de kinderen te komen. Het Hof van Cassatie controleert streng op de toepassing van al die parameters.

Motivering van overeenkomsten

In een EOT kunnen ouders anders te werk gaan. Ze kunnen ervoor kiezen om bepaalde parameters bewust buiten beschouwing te laten in hun berekening. Dit kan zolang de belangen van de kinderen niet worden geschaad en zij van hun beide ouders samen krijgen waar ze wettelijk recht op hebben (obligatio). Ouders kunnen onderling een afwijkende financiƫle afspraak maken en de bijdrage anders verdelen dan een rechter zou doen (contributio).

Het idee daarachter is als volgt: de overeenkomst tussen partijen kan voortvloeien uit een allesomvattende overeenkomst die niet voldoet aan alle bij artikel 1321 Ger.W. gestelde criteria, maar waarin beide partijen zich wel volledig kunnen vinden. Men heeft er daarom voor gekozen om een afgezwakte vorm van de motiveringsplicht op te leggen voor de overeenkomsten over onderhoudsbijdragen. Het opleggen van dezelfde verplichting tot motivering zoals die geldt voor onderhoudsbijdragen die bij vonnis worden vastgelegd, zou niet stroken met de wijze waarop ouders in de praktijk overeenkomsten over dit onderwerp sluiten.

Hoewel ouders steeds minder vaak een willekeurig bedrag afspreken, blijft het lastig om de bijdrage goed te onderbouwen. Het uitleggen van de redenen en de (financiĆ«le) informatie waarop ouders zich baseren, is niet eenvoudig. 

Anticiperen op toekomstige wijzigingen

De reden waarom de wet er kwam is dat een rechter, die na een EOT (echtscheiding met onderlinge toestemming) of ouderschapsovereenkomst een geschil over het onderhoudsgeld moet beoordelen, moet kunnen nagaan op welke basis de oorspronkelijke berekening is gemaakt. De rechter moet rekening houden met de overwegingen van destijds van de ouders (zolang ze met hun afspraken de belangen van de kinderen en de openbare orde niet hebben geschonden).

Het is daarom cruciaal om de onderhoudsbijdrage goed te motiveren, vooral voor de ouders zelf. Als zij na onderhandelingen tot een – voor hen – evenwichtige afspraak zijn gekomen, is het zaak om deze door hen gedragen afspraak ook toekomstbestendig te maken.  De rechter die in de toekomst zou moeten oordelen, moet dus goed begrijpen op welke argumenten deze afspraak is gebaseerd. 

De goede motivering van de onderhoudsbijdrage maakt ook andere, anders niet realiseerbare wensen van de ouders mogelijk. We kennen allemaal de ouders die een perfect evenwicht vinden in de afspraak dat vader zijn deel in het huis kosteloos aan moeder overlaat in ruil voor het niet betalen van onderhoudsgeld voor de kinderen. We weten ook allemaal dat dergelijke afspraak niet kan. Met een goede motivering van de onderhoudsbijdrage kan daar toch deels aan tegemoet gekomen worden. 

Wil je dit najaar alles leren over onderhoudsbijdragen en wat je met de motivering ervan allemaal kan? Schrijf je dan in voor een van onze drie opleidingen:

  • onderhoudsbijdragen berekenen aan de hand van excel rekentool
  • aanslagbiljetten en loonbrieven lezen
  • netto bestaansmiddelen van de zelfstandige bepalen

Schrijf deze week in voor de drie opleidingen samen en ontvang 10% korting!

portret

Wij zijn Vera en Nele. Twee enthousiaste juridische experts die hun jarenlange ervaring en kennis met jou willen delen. Als gepassioneerde professionals hebben we een diepgewortelde passie voor het scheidingsrecht en streven we ernaar om anderen te helpen in hun cariƫre.

Naast het advies in deze Blog organiseren we opleidingen, bieden we modeldocumenten aan en voorzien hulpmiddelen om te groeien als scheidingsprofessional.

Vergelijkbare berichten