Kamer voor minnelijke schikking: Iets voor onze cliënten?
Als bemiddelaar weten we dat er meerdere wegen naar Rome leiden. Cliënten vinden bemiddeling soms om allerhande redenen niet de geschikte oplossing voor hen.
Het alternatief is dan vaak dat ze een advocaat onder de arm nemen en naar de rechtbank gaan om hun gelijk te krijgen in het conflict dat ze hebben met hun ex-partner. Maar vooraleer ze deze drastische stap nemen, kan u hen aanraden om te proberen het geschil alsnog op te lossen op een andere manier, bijvoorbeeld via de Kamer voor minnelijke schikking (KMS) bij de familierechtbank. Als partijen er op die manier kunnen uitkomen dan kan deze bemiddeling via de rechtbank hen veel kosten en moeite, maar vooral veel leed besparen.
Kamer voor minnelijke schikking
Je cliënten kunnen alle familiale aangelegenheden voorleggen aan de KMS. Let wel, de KMS kan geen echtscheiding uitspreken. Die zal je nog altijd moeten vragen aan een rechter die vonnist via een vordering tot echtscheiding door onherstelbare ontwrichting of via EOT.
De Kamer voor minnelijke schikking is een onderdeel van de familierechtbank waar een rechter de rol van bemiddelaar opneemt. Net als bij een bemiddeling, is niemand verplicht om deel te nemen. Dus ook hier staat vrijwilligheid centraal. Al wat in de kamer voor minnelijke schikking wordt verteld, blijft net zoals een gewone bemiddeling, vertrouwelijk. Een akkoord kan niet worden afgedwongen.
De rechter die bemiddelt is nooit dezelfde als de rechter die later eventueel een vonnis velt als de partijen geen akkoord bekomen.
Anders dan bij een gewone zitting is er meer tijd voorzien om elke partij zijn of haar verhaal te laten doen. De partijen komen zelf aan het woord (geen advocaat nodig dus!) en leggen uit hoe zij de zaak zien en wat voor hen een goede oplossing zou zijn. De rechter bemiddelt en zal hen helpen om hun standpunten uiteen te zetten en te verduidelijken in het bijzijn van de andere partij.
Groot voordeel daarbij is dat de rechter in kwestie ook kan uitleggen hoe zijn collega rechter zou oordelen mocht de zaak voor de rechtbank komen. Hij kan dus de wettelijke achtergrond meegeven.
Bekrachtiging in proces-verbaal
Als de partijen tot een akkoord komen dan noteert de griffier dit en hebben ze meteen een overeenkomst die dezelfde waarde heeft als een vonnis. De rechter bekrachtigt namelijk de overeenkomst in een proces-verbaal. Tegen een proces-verbaal is geen beroep mogelijk. Partijen zijn gebonden door hun overeenkomst.
Het proces-verbaal is een uitvoerbare titel. Dit betekent dat de afspraken die daarin zijn opgenomen, kunnen worden afgedwongen. Partijen kunnen dus beroep doen op een gerechtsdeurwaarder om hiervan uitvoering te bekomen.
Toegang tot de KMS
Cliënten kunnen zelf het nodige doen om bij de KMS terecht te komen.
Het is zeer eenvoudig om een zaak te laten oproepen bij de Kamer voor minnelijke schikking. Cliënten kunnen een brief schrijven naar de familierechtbank waaronder ze ressorteren. Je kan hen helpen om de juiste familierechtbank te vinden: op de website https://territoriale-bevoegdheid.just.fgov.be/cgi-main/competence-territoriale.pl geef je het adres van je cliënten in en zo weet je meteen naar welke familierechtbank ze een brief moeten schrijven.
De brief kunnen je cliënt(en) zelf schrijven, die hoeft zelfs niet aangetekend te worden verstuurd. Er moeten aan de rechtbank geen kosten worden betaald en er zijn geen speciale formaliteiten die moeten worden nageleefd.
In de brief geeft je cliënt aan waarover het geschil gaat en wat hij wil bereiken. Hij geeft zijn identiteitsgegevens, deze van zijn ex-partner, eventueel ook van de kinderen. Vervolgens vragen ze de familierechtbank om alle partijen op te roepen voor een minnelijke schikking. Een model kan je hier vinden.
Geschil toch nog opgelost?
Een poging tot minnelijke schikking biedt de mogelijkheid om samen, onder de begeleiding van een rechter, toch tot een oplossing voor een familiaal geschil te komen.
De partijen behouden hierbij zelf de verantwoordelijkheid en de beslissingsvrijheid met betrekking tot hun geschil, net zoals bij een gewone bemiddeling.
Deze alternatieve vorm van conflictoplossing kan de partijen tijd, kosten en de nadelen van een eventuele gerechtelijke procedure besparen.
Wij zijn Vera en Nele. Twee enthousiaste juridische experts die hun jarenlange ervaring en kennis met jou willen delen. Als gepassioneerde professionals hebben we een diepgewortelde passie voor het scheidingsrecht en streven we ernaar om anderen te helpen in hun cariëre.
Naast het advies in deze Blog organiseren we opleidingen, bieden we modeldocumenten aan en voorzien hulpmiddelen om te groeien als scheidingsprofessional.